Särskild insats för ökad trygghet

Särskild Insats Trygghet är ett förstärkt komplement till Idéer för Livets strategi om hälsa och trygghet för barn och unga. Utgångspunkten är att stärka kommuner och aktörer på lokal nivå att skapa en ökad trygghet i närsamhället. Idéer för livet agerar som katalysator och stöd för att tillgängliggöra kunskap och inrätta samverkan.

Ett arbete i tre nivåer:

Särskild Insats Trygghet adresserar specifika delar av det trygghetsrelaterade arbetet i Sverige, där stiftelsen tillhandahåller samhället ett erbjudande i följande tre nivåer:

Nivå 1 - Ungas trygghet i kommun

På den första nivån erbjuds kommuner stöd i att ta fram en bred och djup lägesbild, med betoning på ungas upplevda trygghet och utsatthet för kriminalitet. Det handlar om en lägesbild i linje med nya lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete, samt Polismyndighetens riktlinjer för ledning av brottsbekämpning i ordinarie organisation (PM 2023:4).

Syftet med nivå 1 är att stötta kommuner att kunna bedöma vilka förebyggande trygghetsinsatser mot barn och unga som kommunen ska satsa på.

Nivå 2 - Platssamverkan

På den andra nivån erbjuds ett stöd för samverkan mellan olika parter kring en geografisk plats, i syfte att skapa en ökad trygghet där. Det handlar framför allt om metodstöd för att stärka samarbeten mellan boende och myndigheter och effektmätning av platssamverkan.

Nivå 3 - Samverkansstrukturer mellan myndigheter

Den tredje nivån utgår från regeringsdirektivet om att inrätta en samverkansstruktur med fokus på barn och unga i organiserad brottslighet. Ett direktiv som i december 2023 riktades till Polismyndigheten, Brottsförebyggande rådet, Kriminalvården, länsstyrelserna, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse, Skolverket och Åklagarmyndigheten. Här erbjuder Idéer för livet expertstöd i uppstarten av lokala råd inom samverkansstrukturen.

Aktuellt just nu

Särskild Insats Trygghet driver i dagsläget ett arbete för att ta fram en kommunal lägesbild med fokus på barn och unga. I detta ingår en workshopserie med åttondeklassare där de får ge sin syn på trygghetsfrågor i närmiljön. I sista workshopen deltar representanter från kommun och polis för att ta del av ungdomarnas redogörelser. Efter genomförda insatser i klasserna finns möjlighet att avsluta med ett möte för högstadieelevers föräldrar, också det med medverkan från kommun och polis. Under våren 2024 genomfördes workshops i Eskilstuna och Sundbyberg. Nu skalar vi upp till nya skolor i ett flertal kommuner. Vi rör oss också mot nivå 2 och 3 av Särskild Insats Trygghet, med spännande samarbeten för att främja platssamverkan och samverkansstrukturer riktade mot myndighetsnivå.

 

Vårt arbete med Särskild Insats Trygghet utvecklas löpande och vi kommer regelbundet att uppdatera utvecklingen på denna sida.