Ta snacket om...Nättrygghet

På alla plattformar där barn befinner sig idag där finns också personer som inte vill barn väl. Så hur pratar vi med barn om trygghet på nätet? Vilka signaler ska man vara vaksam på?

Lite mer om nättrygghet

Nätet är en fantastisk källa till kunskap, underhållning och gemenskap men så fort vi ger våra barn tillgång till hela världen med våra smarta telefoner behöver vi också veta att hela världen har tillgång till våra barn. Därför behöver vi prata med våra barn om trygghet på nätet långt mycket tidigare än vad vi kanske vill tro. Vi behöver göra det dagligen i små portioner, visa att vi är vuxna som både kan, orkar och vill lyssna när barnet vill berätta.

 

Det finns ett brett spann av brott som barn kan bli utsatta för på nätet idag där grooming är ett av dem, kontakt med barn i sexuellt syfte. Det kan handla om att en förövare börjar smickrar ett barn eller kanske erbjuder något som pengar, alkohol, kläder eller presenter för att barnet ska skicka en avklädd bild.

 

 

Otrygghet på nätet kan drabba vilket barn som helst, även de som kanske vet vad man får och inte får göra på nätet, då förövarna är duktiga på att locka och manipulera våra barn. Detta kan leda till känslor av skuld och skam över vad man gjort och att man skäms inför sina föräldrar. Därför är det viktigt att som förälder vara vaksam över signaler på att det kanske hänt något. Det kan exempelvis vara att barnet förändras på något sätt, att barnet drar sig undan eller är borta från skolan.

 

Det är aldrig för tidigt att prata barn om nätet utan man kan redan i förskoleåldern prata om kroppslig integritet och om de extra privata kroppsdelarna. Det kan vara enklare att få i gång ett samtal med sitt barn när man gör något tillsammans. Det kan exempelvis vara att man tar en promenad eller åker bil, där man slipper sitta ner och möta varandras blick.

 

Vi behöver visa att vi finns där för barnet vad som än har hänt. Våga ta snacket.

3

tips för bättre samtal

  1. Gör något ihop där man inte behöver sitta ner och möta varandras blick
  2. Prata om dem bra och dåliga hemligheterna, hur de känns och att man faktiskt får berätta om en dålig hemlighet.
  3. Visa och berätta att du finns där vad som än har hänt

3

tips för bättre samtal

Ta del av mer kunskap

Här hittar du fler filmer med råd och tips om hur familjen lättare kan prata tillsammans om viktiga men ibland svåra ämen.