Efter succén – ny, utvecklad spelupplaga ska få unga att reflektera över sina demokratiska rättigheter online

Publicerades 02/11/2025

I september 2024 lanserade vi, tillsammans med vår partner Prinsparets Stiftelse, ett kortspel för skolan med fokus på demokrati i en digital kontext. Spelet gjorde succé och tog slut redan första veckan. Under våren kommer en ny upplaga av spelet ut, nu med nya kort med fokus på EU-lagstiftningen Digital Services Act (DSA) och nytt är också att Mediemyndigheten är med som avsändare.

 

Nätet och demokratin är ett kortspel för klassrummet som syftar till att introducera och inspirera till diskussioner om nätets funktioner och hur de påverkar vår demokrati. Genom att iklä sig olika roller får eleverna resonera och argumentera för olika lösningar som bidrar till ett mer demokratiskt samtal på nätet. Spelet introducerar även en roll som “demokratins väktare”, som har i uppgift att resonera, problematisera och värdera de olika lösningarnas inverkan på demokratin.

-Syftet med spelet är att få unga att reflektera över nätets roll i demokratin. Genom att diskutera frågor kopplat till rättigheter online utifrån olika perspektiv och agendor, hoppas vi fördjupa barn och ungas förståelse så att deras digitala närvaro kan bidra till att stärka det demokratiska samtalet, säger Helene Öberg, generalsekreterare på Prinsparets Stiftelse.


Spelet har tagits fram och utvecklats av Prinsparets Stiftelse i samarbete med Idéer för livet

-För att skapa ett gott och demokratiskt samtal online behöver vi lära ut kunskapen om hur ett sådant samtal ser ut redan i skolan, så det är viktigt att demokratispelet når ut till elever och klassrum över hela landet.  Naturligtvis är det mycket kul att intresset varit så stort att vi nu behöver trycka ännu en upplaga så än fler kan träna på hur vi värnar demokrati, säger Stina Liljekvist, ordförande för Idéer för livet.

Mediemyndigheten ansluter som avsändare

I samband med att den nya upplagan av kortleken lanseras så har Mediemyndigheten anslutit sig som avsändare. Dessutom finns numera samtalskort som kopplar till EU-lagstiftningen Digital Services Act (DSA).

-Vi är glada att bidra till den nya upplagan och distribueringen av spelet. Genom att addera frågor kopplat till EU-lagstiftning vill vi få unga att förstå hur internationell lagstiftning även påverkar vår vardag på nätet, säger Idah Klint, avdelningschef, Mediemyndigheten.

Utgår från läroplanen

Spelet är framtaget med grund i läroplanen för grundskolan, särskilt för årkurs 7 till 9, och i läroplanen för gymnasiet och bygger på de kännetecknen för ett demokratiskt samtal som den statliga utredningen. Det demokratiska samtalet i en digital tid (SOU 2020:56) landat i, det vill säga att samtalet:

  • är ett uttryck för den fria åsiktsbildningen
  • präglas av respekt för demokratins grundläggande principer, det vill säga den enskildes fri- och rättigheter och alla människors lika värde
  • bidrar till att upprätthålla och utveckla demokratin genom att bryta åsikter och tillföra perspektiv

Det beräknas finnas tillgängligt på utbudet.se inom kort och kan beställas kostnadsfritt för skolor landet över.

 

Läs mer om vårt arbete tillsammans med Prinsparets Stiftelse  här