Ny forskning om ungdomars otrygghetsupplevelser
Publicerades 03/20/2025

Ett nytt forskningsprojekt kartlägger ungdomars upplevelse av otrygghet. Syftet är att bättre förstå var och när unga känner sig otrygga, samt hur förebyggande trygghetsåtgärder påverkar deras upplevelse. Projektet genomförs av experter från Malmö universitet och pågår i tre år.
Brottslighet och otrygghet är frågor som ofta diskuteras, men ungas faktiska upplevelse får mindre uppmärksamhet. För att öka fokus på hur ungas trygghet kan stärkas gör Skandias stiftelse Idéer för livet flertalet satsningar, däribland stöd till relevant forskning och arbete för att underlätta för samverkan mellan kommuner, civilsamhälle, akademi och näringsliv.
– Otryggheten är en av vår generations stora samhällsutmaningar. En trygg miljö för barn och unga att växa upp i är grundläggande när vi formas som individer. Vi som samhälle har en skyldighet att tillhandahålla detta, därför är det viktigt att studera både vad som bygger och vad som utmanar ungas trygghet idag och därför ser jag framemot den kartläggning som Malmö universitet nu kan göra med stöd från oss. Det säger Stina Liljekvist, ordförande för Idéer för livet.
Malmö universitet arbetar tillsammans med datavetenskapliga forskare från Blekinge Tekniska Högskola och har tagit fram en kartbaserad webb-applikation som används för att mäta var ungdomar är otrygga samt under vilka omständigheter. Det kommer att ge ny kunskap om ungdomars otrygghet, men blir också ett konkret redskap som kan användas i arbetet med att öka tryggheten bland ungdomar. Ett exempel på det är hur kartläggningen i Strängnäs kommun ska användas som underlag för att dra i gång nattvandring på platser där ungdomar uppger sig vara otrygga.
– Jag är stolt över det samarbete som nu sker för att öka tryggheten för barn och unga. I synnerhet beträffande den särskilda satsning som sker i Strängnäs mellan Idéer för livet, Malmö universitet, Nattvandring.nu och Strängnäs kommun. Vi behöver bli bättre på att gå från ord till handling vilket detta är ett bra exempel på. Och i detta fall blir det särskilt relevant eftersom det utgår från vad de unga uttryckt, säger Christoffer Bohman, trygghetsstrateg vid Idéer för livet.
– Som forskare tycker jag det är väldigt spännande att ta fram kunskap som är i forskningsfronten vad gäller otrygghetens geografi, och om vi samtidigt kan vara en liten pusselbit i att bidra till att göra världen mindre otrygg blir det hela ännu bättre, säger Manne Gerell, docent och universitetslektor vid Malmö universitet.
Webstudie ska ge svar från unga
För att bättre förstå ungas upplevelser av otrygghet har Malmö universitet dels utvecklat en web-applikation som testats i Strängnäs och andra kommuner för att kartlägga var ungdomar upplever trygghet och otrygghet. I tillägg kommer också en mobil-app kallad STUNDA användas framöver för att också kunna kartlägga i vilken typ av situationer otryggheten uppstår. Målet är att använda dessa verktyg för att få en djupare förståelse för när och var unga känner sig otrygga, samt hur olika åtgärder kan förbättra situationen.
För ytterligare information:
Christoffer Bohman, Idéer för livet, 070-859 20 56, christoffer.bohman@skandia.se