Ny handledning om validering – från innebörd till genomförande
Publicerades 09/03/2024
Nu presenterar Idéer för livet, i samarbete med Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH), en ny och efterlängtad handledning som förklarar och praktiskt tillämpar validering inom effektmätning. “Kort om validering – från innebörd till genomförande” är en efterlängtad resurs som syftar till att öka förståelsen för hur validitet påverkar resultaten av mätningar och undersökningar.
Allt vi på Idéer för livet gör syftar till att skapa bättre förutsättningar för barn och unga. En god hälsa och en stark grundtrygghet bidar till välmående och framtidstro för nästa generation som växer upp.Många hundratals organisationer bidrar till att genomföra bra verksamheter för många barn och unga, så att de kan utvecklas och tro på sig själva. Men för att veta att de gör en insats som gör skillnad är en viktig pusselbit att hjälpa organisationer att på ett bättre sätt mäta effekterna av sin verksamhet. Därför tillhandahåller vi utbildning, processledning, processtöd och olika typer av böcker och guider gällande effektmätning. Allt för att rätt insats, till rätt individ i rätt tid är centralt för ett starkare samhälle.
För att vi ska förstå relevansen av resultat från effektmätning är validitet en central faktor, men det behövs mer anpassad och lättillgänglig litteratur kring detta. Under alla våra kurser i effektmätning pratar vi om validerade mätinstrument, och vi trycker på vikten av att alltid börja leta efter sådana när beslut har fattats om vad som ska mätas. I anslutning till detta får vi ibland frågor som på olika sätt relaterar till innebörden av validitet.
När vi själva har letat efter litteratur som på ett enkelt översiktligt sätt beskriver viktiga aspekter kopplat till validitet har vi inte hittat något. Vi har också frågat i vårt nätverk av forskare, men inte heller där har vi fått bra tips. Istället har det konstaterats att sådan litteratur på svenska saknas.
Därför har vi tagit initiativ till att börja täppa till den luckan, och därmed förse den som antingen jobbar med effektmätning, eller som har ett intresse av sådan, med innehåll för att förstå mer om validering. Handledningen är framtagen av Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH), i samarbete med oss på Idéer för livet. Utgångspunkten är att ge en översikt av olika typer av validitet och mått för sådana, tillsammans med tips om vad som är lämpliga åtgärder för att stärka validiteten i en studie.
”Vi hoppas att många kommer att ha stor nytta av handledningen och att den ger trygghet i att prata om sin egen undersökning utifrån ett validitetsperspektiv. Det är extra roligt att handledningen inte bara blir ett litteraturtips i Idéer för livets kurser och utbildningar, utan också kommer att används som litteratur i kurser på GIH. Det visar verkligen att den har relevans även i en akademisk kontext.” – Örjan Ekblom, Professor GIH
Utgångspunkten är att ge en bild av olika typer av validitet, och mått för dessa, tillsammans med tips om vad som är lämpliga åtgärder för att stärka validiteten i en studie. En studies validitet, det vill säga dess giltighet, beror i grunden på både vilken data som samlats in och hur. I handledningen får du som läsare därför ta del av en redogörelse av olika sätt att samla in data, så kallad studiedesign, och dess betydelse för giltigheten. Därefter beskrivs hur kvaliteten på de metoder som använts – som enkäter, intervjuer eller andra mätinstrument – kan påverka en studies giltighet. Avslutningsvis ges några praktiska tips till dig som ska planera och genomföra en studie.
“Vår förhoppning med “Kort om validering – från innebörd till genomförande” är att skapa en tydligare bild av innebörden av validitet, och dessutom ge tillgång till verktyg som hjälper dig att göra medvetna val som stärker validiteten i de mätningar du kommer att göra framöver” säger Stina Liljekvist Ordförande Idéer för livet.
Ta del av “Kort om validering – från innebörd till genomförande” här >