Engagerat och trångt när vi för andra året startade upp vår öppna utbildning i effektmätning.

Publicerades 09/20/2024

För andra året i rad välkomnade vi ett stort antal deltagare till vår öppna utbildning om hur man mäter sociala effekter och värden. Denna gång samlade vi hela 108 verksamheter från kommuner, företag och civilsamhällesorganisationer runt om i landet till vår tvådagars grundkurs i effektmätning – Mätning av sociala effekter.

Utbildningen syftade till att ge fördjupad kunskap om hur man kan mäta och värdera sociala effekter, vad som kan mätas och hur det kan göras utifrån verksamhet eller insats. Under två dagar fick deltagarna ta del av både teoretiska insikter och praktiska verktyg för att kunna tillämpa effektmätning i sina respektive verksamheter.

I snart 40 år har vi arbetat med att ta fram effektiva och relevanta metoder som bidrar till resurseffektivitet genom rätt insats till rätt individ i rätt tid. Den kunskap vi har samlat delar vi med oss av genom att erbjuda utbildningar som ger både teoretisk som praktisk kunskap om konkreta verktyg att mäta effekter och värdeskapande.

Utbildningsdagarna var en kombination av föreläsningar och grupparbeten. Vår huvudtalare Erik Jannesson, ekonomie doktor i strategisk verksamhetsstyrning, betonade vikten av mätning och dess syfte, vilka aktiviteter ska mätas och vem mätresultaten är till för. Denna insikt kan hjälpa organisationer och individer att anpassa sina mätningsstrategier för att bättre uppnås sina specifika mål och tjäna sina intressenter.

En annan tankeväckande föreläsning hölls av Christina Wahlström, ansvarig för forskning, metodutveckling och partnerskap på Idéer för livet, som talade om Collective impact i praktiken. Hon delade mig sig av insikter, utmaningar och framgångsfaktorer för robusta samverkansmodeller.

Förutom att fördjupa sig i ämnet effektmätning så fick deltagarna också möjlighet att nätverka, utbyta idéer och dra lärdomar av varandras erfarenheter. De två dagarna var inte bara utbildande utan också en plattform för nätverkande och främjade samarbete mellan olika sektorer och organisationer.

”För snart 40 år sedan startades vår stiftelse som ett initiativ för att öka tryggheten i samhället. Många år senare är detta ett exempel på vad vi gör – utbildar om hur man skapar effekt, med förhoppningen att vi kan underlätta för fler att göra skillnad! Det känns verkligen toppen!”, säger Stina Liljekvist, Ordförande Idéer för livet, som inledde utbildningsdagarna med att berätta om stiftelsens arbete och vision.

Nu ser vi fram emot att följa deltagares framsteg. Tillsammans skapar vi en bättre framtid!