Ingen ska behöva vara otrygg online

 

Det finns mycket positivt med livet online, men det är också en plats där jämförelser, mobbning, hat, hot och trakasserier kan förekomma.  Barn och unga är särskilt sårbara för dessa utmaningar, och konsekvenserna kan bli både allvarliga och långvariga. Alla barn har rätt att känna sig trygga online, men verkligheten ser tyvärr inte alltid ut så.

 

Tillsammans med vår partner Prinsparets Stiftelse har vi tagit fram filmer, stöd och tips gällande barns trygghet online. I filmerna får unga själva berätta om sina digitala liv, vilka utmaningar och möjligheter de upplever finns och hur de önskar att vuxna ska ge sitt stöd.

 

Hör ungas röster och få stöd och tips – oavsett om du är ung, förälder eller annan viktig vuxen i deras liv. Vi hoppas att den här sida ska bidra till att starta viktiga, och ibland svåra, samtal för att öka tryggheten online. 

Hur är stämningen online?

Hur ser unga på livet online? Hur är stämningen, och hur behandlar man varandra? I den här korta filmen får vi en inblick i ungas digitala vardag – vad de gör online, hur många timmar de spenderar där, och vilka utmaningar de möter. Är det mest positivt, eller är hot, hat och trakasserier vanliga? Hur påverkas de av klimatet på nätet?

 

Hör unga själva berätta om sina upplevelser och tankar om livet online.

Har vuxna koll på livet online?

Är livet online bara negativt, eller kan det också vara en plats för lärande och utveckling? Är det mest oviktigt innehåll eller en värdefull plattform för kunskap? Hur vanligt är desinformation, och vet vuxna hur mycket hat och hot som faktiskt förekommer? Bör föräldrar sätta regler för mobilanvändandet, och när är egentligen rätt tid för första mobilen?

 

I den här korta filmen får vi höra unga själva dela sina tankar och erfarenheter om livet online – utmaningar, möjligheter och allt däremellan

Vem är ansvarig för tryggheten online?

Hur upplever unga livet online, och hur beskriver de stämningen? Vem tycker de bär ansvaret för tryggheten på nätet, och känner de att vuxna verkligen förstår deras digitala vardag? Har unga koll på sina rättigheter, och vad är egentligen Digital Services Act (DSA)?

 

I denna korta film får vi höra unga själva dela sina tankar om livet online, ansvarsfrågor och vad som krävs för att skapa en tryggare digital värld.

DSA

Digital Services Act

Digital Services Act, eller DSA-förordningen som den kallas i Sverige, finns till för att skydda dina rättigheter när du är på nätet. Digital Services Act ställer höga krav på att nätet ska vara tryggt för dig som barn eller ungdom. Det innebär bl.a. att företag som äger sociala medier eller spelplattformar måste:  

  • Arbeta för att minska spridningen av olagligt och olämpligt innehåll 
  • Göra det tydligt hur deras rekommendationssystem och annonser fungerar, så att du förstår varför du ser ett visst innehåll i ditt flöde 
  • Göra det tydligt hur du anmäler innehåll 

 

I Sverige har Post- och telestyrelsen (PTS) fått uppdraget som nationell samordnare. Det innebär bl.a. att du kan lämna klagomål på digitala tjänster till PTS om du tycker att en plattform inte lever upp till kraven på säkerhet, trygghet och integritet. 

PTS har tagit fram ett formulär för att göra ett klagomål som du hittar här: Klagomål digitala tjänster online.

 

Du kan också läsa mer om DSA-förordningen på PTS:s hemsida: DSA-förordningen – regler om digitala tjänster för en säkrare onlinemiljö 

DSA

Digital Services Act

Till dig som är ung

Våra bästa tips för hur du kan att skapa trygghet och balans i ditt liv online

  • Mående. Var uppmärksam på hur du mår och hur du påverkas av det du gör på nätet. Vissa saker kan påverka oss negativt och då är det viktigt att vi aktivt försöker välja bort och ta avstånd från det. Detta kan du exempelvis göra genom att avfölja konton på sociala medier som får dig att må dåligt, att gå ur gruppchattar där det inte är bra stämning eller att inte spela onlinespel med personer som beter sig illa. 
  • Skärmtid. Du kan kolla din mobil för att se hur mycket skärmtid du har, och på vilka appar. Känns det som mycket eller lite? Vad är det du gör mest, är det meningsfulla saker som gör att du lär dig, utvecklas och kan vara kreativ eller är det saker som du inte har ett så stort värde av? Påverkar din skärmtid din sömn, dina rutiner, fritidsaktiviteter och relationer med vänner och familjemedlemmar? Är det ofta bråk om skärmtid och hur mycket tid du spenderar på nätet?  

 

  • Sömn. En ung hjärna utvecklas väldigt mycket och behöver därför sömn och vila för att klara av alla intryck och information. Ha mobilen på flygplansläge eller helst i ett annat rum när du ska sova, för att undvika att bli väckt eller distraherad av notiser, samtal eller meddelanden.  
  • Säkerhet. Se över vilka människor som har tillgång till det du delar och kan se vad du lägger upp och gör i din vardag. Har du öppna konton? Lägger du ut information om var du bor, med vilka och vad du gör? Alla människor vill inte väl och det är viktigt att inte dela med sig av för mycket för att inte riskera att bli utsatt för något. 
  • Tro inte på allt. Mycket av det som läggs ut på nätet och sociala medier är saker som inte stämmer eller är överdrifter. Bara för att något ser bra och fint ut, behöver inte betyda att det är det. Allt är inte sanning och det är viktigt att inte jämföra sig eller sprida vidare information utan att stanna upp och tänka efter. 

Våra bästa tips för hur du kan bidra till ett tryggare liv online

  • Ställ kontrollfrågor till dig själv. Innan du skickar ett meddelande, skriver en kommentar eller lägger ut en bild eller film: fundera över hur andra på nätet kommer reagera, och om du är bekväm med det. 
  • Bryt passiviteten – säg ifrån. . Att säga ifrån och markera mot näthat är viktigt, även om det kan kännas svårt. Men vi vet att många som skriver elaka saker eller mobbar på nätet vågar göra det för att de inte blir emotsagda, eller känner att den tysta massan hejar på.  
  • Sprid kärlek. Ett konkret sätt vi kan motarbeta näthat på är att istället sprida kärlek och positivitet på nätet. Forskning visar att det krävs minst fem positiva kommentarer för att motverka en negativ kommentar. 

 

 

  • Inkludera mera. Att exkluderas från olika sociala sammanhang på nätet kan påverka oss negativt. För att undvika att någon hamnar utanför är det viktigt att vara uppmärksam och inkluderande i de sociala sammanhang du rör dig i, t. ex. i klassgrupper på sociala medier. 
  • Visa stöd: Om vi ser att någon utsätts för näthat kan vi uttrycka vårt stöd för personen. Att visa empati och förståelse kan göra stor skillnad i en situation där man som utsatt kan känna sig väldigt ensam.

Till dig som är förälder eller annan viktig vuxen

Våra bästa tips för hur du kan bidra till att skapa ett tryggare liv för barn och unga online

  • Var nyfiken: Som förälder, lärare, tränare eller annan viktig vuxen i ett barns liv kan du bidra med mycket trygghet i barnets nätvardag. Det kan vi bl.a. göra genom att vara nyfikna och lyssna på vad våra barn berättar om sin nätvardag och om vad man vill ha stöd med.
  • Visa intresse och uppmana bra strategier. Genom att ställa frågor om vad barnet tycker om att göra på nätet eller om det finns situationer de tycker är svåra att hantera skapar vi förutsättningar för fortsatta samtal om strategier för trygghet, när barnet vill ha hjälp och på vilket sätt. 

 

  • Lyssna på vad barnet berättar om sin nätvardag. Ditt barn kanske använder eller vill använda nätet på ett annat sätt än du gör. Genom att ställa frågor om, och lyssna in vad barnet ser som särskilt viktigt och roligt med nätet, får du som viktig vuxen en större inblick i vad som t.ex. gör att barnet vill ha skärmtid en viss tid. 
  • Är du orolig – förklara varför! Om du som viktig vuxen oroar dig för något i ditt barns nätvardag kan det vara till stor hjälp att prata om vad du oroar dig för med barnet. 

Till dig som arbetar i skola:

Lajka - för trygghet på nätet

Lajka är en plattform som har tagits fram med utgångspunkt i läroplanen, skollagen och i syfte att skapa förutsättningar för arbete med trygghet på nätet som del av värdegrunds- och antikränkningsarbetet i stort. Plattformen innehåller lektionsmaterial och kunskap om näthat som går att applicera direkt i klassrummet.

 

Lajka är en plattform som har tagits fram av Prinsparets Stiftelse med utgångspunkt i läroplanen, skollagen och i syfte att skapa förutsättningar för arbete med trygghet på nätet som del av värdegrunds- och antikränkningsarbetet i stort. Plattformen innehåller lektionsmaterial och kunskap om näthat som går att applicera direkt i klassrummet. Lajka har material som är anpassat från barn i förskoleålder tills eleven slutar gymnasiet. Anpassat material för skolhälsan och andra viktiga vuxna i barnets liv finns också. Teman du hittar på Lajka är exempelvis källkritik, nätets påverkan på demokratin och livet på sociala medier.

Bra sidor för mer information eller stöd:

  • I september 2024 utkom Folkhälsomyndigheten med rekommendationer för digitala medier och hälsa, och bl.a. hur mycket skärmtid barn och unga bör ha som mest. Du hittar rekommendationerna här: Digitala medier och hälsa — Folkhälsomyndigheten
  • På Mediemyndighetens hemsida kan du hitta information för barn och unga om barns rättigheter på nätet. Du hittar informationen här: Du har rättigheter på nätet! – Mediemyndigheten
  • På Lajkas Föräldrasajt hittar du råd och stöd för dig som är förälder om alltifrån skärmtid till gaming och sociala medier.
  • Näthatshjälpen hittar du information om näthat och kränkningar på nätet. Med Näthatshjälpens polisformulär kan du dessutom skicka en anmälan om brott till Polisen

Idéer för livet är stolt huvudpartner till Prinsparets Stiftelse och har sedan 2019 bidragit till arbetet för en tryggare nätvardag. Tillsammans har vi utvecklat en rad satsningar med syfte att sprida information och erbjuda konkreta verktyg som skapar bättre förutsättningar för en säker och respektfull digital miljö.

 

En av de viktigaste insatserna är den kostnadsfria utbildningsplattformen Lajka, som Prinsparets Stiftelsen tagit fram för att underlätta samtal i Sveriges skolor om ungas vardag på nätet. Plattformen syftar till att ge elever, lärare och föräldrar verktyg för att navigera i en alltmer digitaliserad värld.

 

Som en del av vårt samarbete har vi tillsammans även skapat filmerna Nätet och demokratin. Dessa filmer lyfter kopplingen mellan sociala medier och demokrati och behandlar viktiga ämnen som näthat och källkritik.

 

Vill du veta mer om vårt partnerskap?